Implanturile dentare sunt o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă, cu o durată de viață extinsă. Cu toate acestea, pacienții se tem în continuare de această procedură, din cauza posibilelor complicațiilor ce pot apărea în urma implantării dentare, precum și a durerii asociate. Există sau nu risc de complicații la implanturile dentare? Care sunt acestea și ce diferențe există la acest nivel între implanturile dentare clasice și cele bicorticale? Aflați răspunsurile care vă interesează din acest material. Este momentul să alegeți cea mai bună soluție pentru a avea din nou un zâmbet sănătos!
Implantul dentar reprezintă una din cele mai sigure proceduri stomatologice, cu o rată de succes de peste 95%. Cu toate acestea, da, pot exista situații în care implantul dentar poate duce la complicații, mai ales în cazul implanturilor dentare clasice. Chiar dacă sunt rare, acestea există și este bine să știi mai multe informații despre ele, pentru a putea să alegi cea mai bună soluție dentară pentru tine, alături de medicul stomatog.
Ce complicații poate avea un implant dentar clasic?
Implanturile dentare clasice au un mare dezavantaj, potrivit ultimelor studii, cât și a experienței clinice din ultimii 15 ani. Este adevărat, pentru o bună perioadă de timp acestea au fost recomandate de experiții stomatologi, însă odată cu dezvoltarea tehnologică, au început să apară alternative mult mai eficiente, cum ar fi implanturile dentare bicorticale.
Probleme legate de osteo-integrare
Implanturile clasice se inseră în osul spongios și fiind sablate (poroase), se bazează pe osteo-integrare. La majoritatea pacienților, osteo-integrarea nu funcționează, și acest lucru se întâmplă deoarece pacienții respectă cu greu recomandările primite de la medicul stomatolog, în primii ani după inserarea implantului dentar.
Efectul este unul de nedorit: în primii ani, osul se retrage agresiv, ducând la descoperirea implantului cu până la 50 % din suprafața lui. Mai mult decât atât, acest lucru duce la pierderea stabilității implantului dentar în os.
Infecții
Pot apărea infecții la nivelul zonei în care s-a făcut inserarea implantului, cunoscute sub numele de peri-implantită. Aceasta este o formă de gingivită care, dacă nu este tratată, poate duce la pierderea osului în jurul implantului.
Leziuni sau daune ale structurilor învecinate
Există o posibilitate ca, în timpul procedurii, să fie afectate structuri învecinate, cum ar fi dinții adiacenți, nervii sau sinusurile. Dacă implantul este plasat în maxilarul superior, există un risc ca acesta să pătrundă în sinus sau să provoace probleme oro-sinusale.
Complicații estetice
Poziționarea incorectă a implantului poate conduce la probleme estetice, cum ar fi un aspect inestetic al coroanei dentare sau al gingiei.
Cu toate că implanturile sunt fabricate din materiale foarte rezistente, în anumite circumstanțe, ele pot fi supuse unor forțe care le pot fractura, așa că este nevoie de extra atenție pentru toți pacienții care aleg implantul dentar ca soluție pentru dinții lipsă.
Probleme de ocluzie
Ocluzia incorectă poate apărea dacă coroana dentară nu se potrivește corect cu dinții adiacenți sau cu cei antagoniști, ceea ce poate duce la dureri articulare, uzura prematură sau fracturi.
Ce complicații poate avea un implant dentar bicortical?
Un implant bicortical este un tip de implant dentar care pătrunde în ambele corticale osoase (exterior și interior) pentru a obține stabilitate maximă. Acesta este adesea folosit în zonele cu os subțire sau de calitate slabă.
Implantul dentar bicortical crește stabilitatea primară și șansele de succes ale tratamentului, fiind recomandat în orice situație. Mai mult decât atât, implantul dentar bicortical nu are contraindicații, iar riscul de infecție este ZERO. Aceste avantaje recomandă implantul dentar bicortical pentru orice fel de situație, indiferent de particularitățile cazului.
În cazul implantului dentar bicortical, riscurile de complicații sunt mult mai mici decât în cazul implantului dentar clasic.
Cele mai multe din complicații țin de riscul de fracturare, ca urmare a stresului biomecanic și a forței suplimentare exercitate asupra osului.
Este esențial să se efectueze o evaluare adecvată înainte de a se decide plasarea unui implant dentar și să se urmeze toate instrucțiunile post-operatorii pentru a minimiza riscul de complicații. Orice simptom sau semn anormal după o astfel de procedură ar trebui discutat cu medicul stomatolog.