Afecțiunile dentare nu apar niciodată din senin. Acestea sunt o consecință fie a unei igiene orale necorespunzătoare, a unei alimentații necorespunzătoare, fie a amânării consultului de specialitate, de cele mai multe ori. Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni dentare și cum pot fi prevenite? Specialiștii SWISSDENT îți oferă răspunsurile de care ai nevoie.
Sănătatea dinților tăi este direct legată de sănătatea întregului tău organism. Afecțiunile dentare netratate pot duce la complicații, în primul rând, dar afectează și sănătatea celorlalte organe. Sunt multiple studii care atestă faptul că parodontoza, de exemplu, poate favoriza apariția bolilor cardiovasculare, iar infecțiile dentare repetate pot indica, de asemenea, instalarea diabetului. Orice afecțiune dentară netratată poate produce efecte de tip domino, de aceea este important să ai maximă grijă și atenție cu dantura ta!
Cariile dentare
Cariile dentare afectează atât adulții, cât și copiii, fiind afecțiunea dentară situată pe primul loc, la nivel mondial. Atunci când placa bacteriană intră în contact cu amidonul sau zaharurile, reacția chimică produce acizi, ce încep să atace smalțul dentar. În timp, ca urmare a acestei eroziuni, apar cariile.
Netratată, caria se poate extinde și poate afecta implicit structura internă a dintelui, producând durere și facilitând instalarea altor afecțiuni, precum infecțiile sau abcesele dentare.
Atunci când observi primele semne ale unei carii dentare, este important să vii la un consult de specialitate, înainte ca aceasta să se extindă. Indiferent de vârsta pacientului, cariile dentare pot fi prevenite prin consumul de alimente sănătoase, evitarea zahărului și vizitele regulate la stomatolog. Respectând acești pași simpli, poți menține un nivel optim al sănătății dentare și poți implici să previi apariția cariilor dentare.
Respirația urât mirositoare
Termenul de halenă este cunoscut mai puțin. Aceasta este denumirea medicală pentru respirația urât mirositoare, care afectează mulți pacienți adulți. Cauza respirației urât mirositoare nu o reprezintă faptul că ai uitat să te speli pe dinți o dată.
De cele mai multe ori, adevăratele cauze țin de alte afecțiuni dentare, manifestate prin acest simptom.
Ai fi surprins să afli însă că sunt și alte afecțiuni care sunt responsabile de apariția halenei, cum ar fi:
- Cariile dentare
- Sinuzita și amigdalita
- Abcese pulmonare
- Insuficiențe hepatice și renale
- Deficitul de vitamine
Iar uneori, explicația este mai simplă de atât: tartru și placă bacteriană, acumulate în exces, iar simplul periaj nu le mai poate elimina corespunzător.
Respirația urât mirositoare este o afecțiune în sine și are nevoie de diagnosticare exactă, ce se realizează în urma unui consult de specialitate.
Cel mai simplu mod prin care poți evita apariția halenei/halitozei este să efectuezi detartraj dentar profesional la intervale regulate de timp, potrivit recomandărilor medicului stomatolog.
Parodontoza
Paradontoza sau boala dinților frumoși reprezintă principala cauză a pierderii dinților. Parodontoza evoluează în timp, lent și dacă nu este aplicat un tratament corespunzător din primele etape ale bolii, aceasta poate progresa către complicații grave.
Cauza parodontozei o reprezintă igiena orală necorespunzătoare, ce duce la apariția pungilor parodontale și la mobilitatea dinților. În fazele timpurii, aceasta poate fi tratată simplu.
Odată ce se instalează mobilitatea dinților, singura formă eficientă de tratament este implantul dentar.
În cazul parodontozei, ca și în cazul altor afecțiuni dentare, prevenția este foarte importantă, cu atât mai mult cu cât parodontoza se extinde rapid, și la nivelul dinților învecinați.
Sensibilitatea dentară
Aceasta este o afecțiune în sine, ce poate avea multiple cauze. Se manifestă prin durere sau disconfort la consumul alimentelor fie prea dulci, prea sărate, prea calde sau prea reci, uneori chiar și în timpul periajului. Cauza sensibilității dentare poate fi o infecție sau o fisură la nivelul dinților.
Disconfortul poate fi eliminat prin consult de specialitate și identificarea exactă a cauzei care a dus la apariția sensibilității dentare.
Eroziunea dentară și abcesele dentare sunt alte afecțiuni des întâlnite ale dinților, care pot afecta serios viața pacientului, prin disconfortul produs. Indiferent de simptomele pe care le aveți, consultul de specialitate este întotdeauna primul pas spre vindecare și pentru găsirea soluțiilor optime de tratament.