• 0721179179
  • Str. Gh.Doja, nr.7, bl. 35F, Ploiești
  • Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Aparatul dentar: cum îl alegi și cum îl cureți?

Aparatul dentar: cum îl alegi și cum îl cureți?

Ai dinții strâmbi sau nu ești mulțumit/ă de forma lor? Aparatul dentar te poate ajuta să ai dinții pe care ți i-ai dorit întotdeauna. Află din acest material câte tipuri de aparate dentare există și cum le poți curăța eficient.

Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic, folosit pentru corectarea poziției incorecte a dinților. Scopul principal al aparatului dentar este de a alinia dinții și de a obține o mușcătură corectă, astfel încât zâmbetul să redevină perfect, iar cavitatea bucală să fie ferită de pericolele unor afecțiuni.

Câte tipuri de aparate dentare există?

Există mai multe tipuri de aparate dentare, care pot fi clasificate în două categorii principale: aparatele dentare fixe și aparate dentare mobile.

Aparate dentare fixe

Din această categorie fac parte brackeții metalici, bracheții ceramici și aparatele dentare linguale.

Brackeții metalici: Aceștia sunt cele mai des întâlnite tipuri de aparate dentare fixe. Brackeții metalici sunt atașați pe fiecare dinte individual și sunt conectați între ei cu ajutorul unor arcuri de sârmă și legături elastice. Acestea exercită presiune asupra dinților, determinându-i să se deplaseze în poziția corectă treptat.

Brackeții ceramici: Sunt similari cu brackeții metalici, dar sunt fabricați dintr-un material ceramic, care are o culoare mai apropiată de cea a dinților. Brakeții ceramici au marele avantaj de a fi mai puțin vizibili decât cei metalici.  

Aparate dentare linguale: Acestea sunt așezate pe partea din spate a dinților, astfel încât să fie invizibile. Este adevărat că sunt mai costisitoare și pot fi mai dificil de adaptat decât celelalte tipuri de aparate dentare fixe.

Aparate dentare mobile

Aparate dentare mobile cu arc facial: Acestea sunt formate dintr-un arc facial și aparate mobile care se atașează de dinți. Arcul facial se fixează în afara gurii și exercită presiune pentru a corecta problemele de aliniere. Acest tip de aparate sunt recomandate în tratamentul ortodontic al pacienților copii/adolescenți, deoarece influențează dezvoltarea maxilarelor și implicit a simetriei faciale. De asemenea, prin intermediul acestui dispozitiv, medicul ortodont poate controla alinierea dinților permanenți, dar și ordinea creșterii dinților.

Avantajele aparatelor dentare mobile sunt lgate de faptul că acestea pot fi îndepărtate cu ușuință și nu sunt vizibile. Însă există și dezavantaje, legate de faptul că pot fi pierdute foarte ușor și atunci când sunt purtate, pot fi realizate doar mișcări simple ale dinților.

Ce aparat dentar poți folosi pentru a obține cele mai bune rezultate?

Cele mai bune rezultate se obțin cu aparatul dentar adaptat nevoilor fiecărui pacient. Tocmai de aceea, este important să discuți cu medicul ortodont despre opțiunile pe care le ai în ceea ce privește tratamentul pentru corectarea poziției dinților.

Cele mai des recomandate tipuri de aparate dentare sunt brakeții metalici și brakeții ceramici, cu ajutorul cărora se obțin cele mai bune rezultate, indiferent de vârsta pe care o are pacientul.

Aparatul dentar fix este ajustat de medicul ortodont?

Aparatele dentare necesită ajustări periodice efectuate de către un medic ortodont. Aceste ajustări sunt esențiale pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic.

În timpul vizitelor regulate la medicul ortodont, acesta va efectua ajustări ale aparatului dentar, atfel încât presiunea exercitată să fie optimă, pentru a ajuta dinții să se deplaseze în poziția corectă. Ajustările pot include schimbarea arcurilor de sârmă, înlocuirea legăturilor elastice și ajustarea brackeților sau altor componente ale aparatului dentar.

Frecvența vizitelor de ajustare poate varia în funcție de planul de tratament și de complexitatea cazului, dar de obicei acestea au loc la intervale de aproximativ 4-8 săptămâni. În timpul acestor vizite, medicul ortodont va monitoriza progresul tratamentului, va verifica dacă aparatul dentar funcționează corespunzător și va face ajustările necesare pentru a continua procesul de corecție.

Este important să nu ratezi aceste vizite regulate și să respecți programul stabilit de specialist.

Cum îți alegi aparatul dentar?

Alegerea aparatului dentar potrivit este un proces realizat alături de un  specialist în ortodonție. Acesta va evalua situația ta dentară și va recomanda tipul de aparat dentar adecvat nevoilor tale individuale.

Înainte de toate, este nevoie de o consultație ortodontică. Specialistul va examina starea ta dentară și va lua în considerare factorii individuali specifici pentru a recomanda un plan de tratament adecvat.

Ulterior, îți va prezenta opțiunile de tratament disponibile în funcție de nevoile tale. Acestea pot include aparate dentare fixe cu brackeți metalici sau ceramici, aparate dentare linguali, aparate dentare mobile sau chiar și alternative precum alignere transparente (de exemplu, Invisalign).

Este foarte important să întrebi specialistul despre avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, dar mai ales despre durata tratamentului și costurile asociate.

Asigură-te că înțelegi toate aspectele financiare legate de tratament și întreabă despre orice nelămuriri sau preocupări.

Fiecare caz este unic, iar medicul ortodont este cel mai în măsură să-ți ofere soluții personalizate și să te ghideze în alegerea corectă pentru obținerea unui zâmbet sănătos și frumos.

Cum îți cureți aparatul dentar?

Curățarea adecvată a aparatului dentar este esențială pentru menținerea unei igiene orale sănătoase și prevenirea problemelor dentare.

Este important să periezi dinții de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute de fiecare dată. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și curăță în mod atent toate suprafețele dinților, inclusiv cele de lângă brackeți și firul metalic. Începe cu o poziție obișnuită a periei de dinți și apoi ajustează unghiul pentru a ajunge la suprafețele dificile. Nu uita să perii limba și partea interioară a obrajilor pentru o igienă orală completă.

În funcție de tipul de aparat dentar pe care îl ai, medicul ortodont îți poate recomanda atașarea unor instrumente speciale de curățare, cum ar fi ața dentară pentru aparate sau periuțe interdentare, precum și dușul bucal. Aceste instrumente te vor ajuta să cureți mai eficient în zonele dificile de acces, precum spațiile dintre dinți și firul metalic.

Apa de gură este și ea importantă. Clătirea cu o soluție de apă de gură fără alcool poate ajuta la eliminarea bacteriilor și a resturilor alimentare. Consultă medicul pentru a primi recomandări specifice privind utilizarea apei de gură în cazul în care ai aparat dentar.

Evită alimentele și băuturile care pot cauza deteriorarea aparatului dentar sau pot provoca depuneri de plăcuță și carii dentare. De exemplu, evită alimentele tari (nuci, gheață) sau lipicioase (caramel, gumă de mestecat) care pot provoca ruperea sau desprinderea brackeților.

Care este momentul ideal pentru montarea unui aparat dentar?

Deși nu există o limită strictă de vârstă pentru a purta aparat dentar, este recomandat să începi tratamentul ortodontic în perioada adolescenței sau în timpul copilăriei, când dinții și maxilarele se dezvoltă încă și pot fi mai ușor de corectat. În general, adolescența este momentul ideal pentru tratamentul ortodontic, deoarece scheletul facial este în continuă creștere și dinții nu sunt încă complet formați.

Cu toate acestea, există și adulți care pot beneficia de tratament ortodontic. Dacă ai probleme de aliniere a dinților sau o mușcătură incorectă și te-ai decis să corectezi aceste aspecte, poți consulta un medic ortodont chiar și la vârsta adultă. În funcție de complexitatea cazului și de starea generală a sănătății orale, acesta poate decide dacă ești un candidat ideal pentru tratament ortodontic și poate recomanda cel mai potrivit tip de aparat dentar în funcție de nevoile tale individuale.

Este important de menționat că tratamentul ortodontic la vârsta adultă poate necesita mai mult timp și poate fi mai complex. De asemenea, în cazul adulților, poate fi necesar să se trateze întâi eventualele probleme de sănătate orală, precum afecțiunile gingivale sau cariile dentare, înainte de a începe tratamentul ortodontic.

 

Share: