• 0721179179
  • Str. Gh.Doja, nr.7, bl. 35F, Ploiești
  • Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
10 sfaturi pentru a avea dinți sănătoși

10 sfaturi pentru a avea dinți sănătoși

A venit sezonul cald, iar numărul de tentații a crescut. Îți dorești să petreci mai mult timp în aer liber și să încerci toate acele bunătăți culinare, mai ales dacă ești în concediu. Poate mai și uiți, din când în când, de igiena orală și te gândești că periajul de două ori pe zi nu este chiar atât de important. Dacă vrei însă dinți sănătoși, este nevoie să respecți aceste sfaturi.

Sănătatea dinților tăi afectează și starea ta generală de sănătate, tocmai de aceea este și recomandat să ai grijă de ei permanent. În acest articol, vei afla care sunt cele 10 recomandări care te pot ajuta să ai o igienă orală sănătoasă și care te ajută să eviți problemele dentare.

Periajul corect și regulat

Nu este suficient doar să vă periați dinții, ci și să o faceți corect și în mod regulat. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi și mișcări circulare sau de jos în sus, timp de cel puțin două minute de fiecare dată. Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara.

În timpul periajului, este important să acordați o atenție deosebită zonei gingiilor, unde bacteriile pot provoca inflamații și sângerări.

Ața dentară nu este opțională, este obligatorie!

Periajul în sine nu poate curăța în mod eficient spațiile dintre dinți. Ața dentară este singura care poate îndepărta placa și resturile alimentare de acolo. Dacă nu folosiți ața dentară, aproximativ 40% din suprafața dinților rămâne necurățată, ceea ce crește riscul de carii și afecțiuni ale gingiilor.

Evită atât fumatul pasiv, cât și fumatul activ!

Fumatul și consumul de tutun nu afectează doar sănătatea generală, ci au și un impact negativ asupra sănătății orale. Fumatul poate duce la colorarea dinților, boala gingivală, halitoza și creșterea riscului de cancer oral. Însă nu numai fumatul activ produce aceste efecte. Fumatul pasiv este la fel de dăunător, deoarece substanțele chimice din fumul de țigară pot afecta dinții și gingiile celor din jur.

Apa și sănătatea dinților

Hidratarea este foarte importantă și atunci când vine vorba de sănătatea dinților tăi. Consumul optim de apă ajută la producerea de salivă, un agent natural de curățare și protecție pentru dinți și gingii. Asigurați-vă că vă hidratați suficient pe tot parcursul zilei.

Atunci când există un nivel scăzut de salivă, poate crește riscul de carii și de afecțiuni ale gingiilor. Anumite medicamente, probleme de sănătate și obiceiuri precum fumatul pot reduce fluxul de salivă.

Renunță la zahăr

Evitați consumul excesiv de alimente bogate în zahăr. Zahărul este principalul inamic al sănătății dentare. Consumul excesiv de dulciuri și alimente bogate în zahăr pot duce la formarea de plăci bacteriene și la apariția cariilor. Încercați să limitați consumul de băuturi carbogazoase, dulciuri, prăjituri și alte alimente zaharoase.

Ceea ce este posibil să nu știi este că anumite alimente sănătoase, cum ar fi fructele uscate și sucurile de fructe, pot conține, de asemenea, cantități ridicate de zahăr și pot afecta sănătatea orală. Este important să le consumați cu moderare.

Apa de gură distruge bacteriile

Apa de gură poate fi un adjuvant eficient pentru igiena orală. Alegeți o soluție recomandată de medicul dentist și folosiți-o zilnic pentru a reduce bacteriile din cavitatea orală și pentru a preveni afecțiunile gingivale.

Apa de gură poate ajuta și la reducerea respirației urât mirositoare, deoarece distruge bacteriile care cauzează mirosul neplăcut.

Protecția dentară, pentru cei care practică sporturi de contact

Pentru persoanele care practică sporturi de contact sau sporturi cu risc de traumatisme orale, este esențial să poarte protecții dentare. Protecția adecvată reduce riscul de fracturi dentare, traumatisme ale gingiilor și alte leziuni orale. Potrivit studiilor, purtarea protecțiilor dentare adecvate poate reduce riscul de leziuni orale cu până la 60%.

Fără băuturi acide dacă vreți dinți sănătoși!

Consumul frecvent al băuturilor acide poate contribui la apariția eroziunii dentare, care este o afecțiune în care smalțul dentar este erodat și dinții devin sensibili și vulnerabili la carii.

Mergeți regulat la stomatolog

Vizitați regulat medicul dentist. Acesta poate identifica și trata problemele dentare în stadii incipiente, prevenind complicațiile ulterioare. Programați-vă regulat la consultații de specialitate și igienizare dentară profesională.

Unele afecțiuni dentare, precum cariile sau afecțiunile gingivale, pot fi asimptomatice în stadiile inițiale, motiv pentru care vizitele regulate la medicul dentist sunt esențiale pentru a le depista înainte să se agraveze.

Atenție la simptome!

Fiți atenți la semnele și simptomele anormale, cum ar fi sângerarea gingiilor, senzația de durere sau sensibilitate a dinților, modificări ale culorii sau texturii dinților, precum și prezența unor umflături sau pete în cavitatea orală. Acestea pot indica probleme dentare și necesită evaluarea medicului dentist.

Sângerarea gingiilor în timpul periajului sau a folosirii aței dentare poate fi un prim semn al gingivitei, care netratată, poate evolua către parodontită.

În concluzie, menținerea unei igiene orale sănătoase implică o combinație de obiceiuri de igienă adecvate, alegeri alimentare sănătoase și vizite regulate la medicul dentist. Aplicarea acestor sfaturi poate contribui la menținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor, precum și la prevenirea problemelor dentare pe termen lung.

Share: