• 0721179179
  • Str. Gh.Doja, nr.7, bl. 35F, Ploiești
  • Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
De ce este atât de periculoasă gingivita?

De ce este atât de periculoasă gingivita?

Gingivita este una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite în rândul adulților de peste 35 de ani. Cu toate că poate părea inofensivă, aceasta generează complicații, de cele mai multe ori, dacă este netratată. Află despre posibilele complicații și soluțiile de tratament pentru gingivită din acest material.

Cu siguranță ți s-a întâmplat ca uneori gingiile tale să fie puțin mai sensibile, să se înroșească, iar durerea și mâncărimile să se instaleze treptat. Probabil că acestea au venit însoțite și de sângerarea gingiilor la periaj. La o primă vedere, nu pare nimic dramatic, doar sunt afecțiuni dentare mult mai complicate, nu?

Din nefericire pentru sănătatea ta dentară, gingivita netratată poate deveni dramatică, fiind un început periculos pentru cunoscuta boală parodontală, cea care duce la pierderea dinților.

Care sunt cauzele apariției gingivitei?

Gingivita este primul stadiu al bolii parodontale, așa inofensivă cum pare. Igiena orală deficitară este principalul vinovat pentru apariția gingivitei. Aceasta duce la acumularea în exces a plăcii bacteriene, care se întărește și afectează gingiile, inflamându-le.

Cu cât placa bacteriană și tartrul rămân mai mult timp pe suprafața dinților, cu atât cresc șansele ca gingiile să fie din ce în ce mai afectate. Dacă nu iei măsuri la timp, prin detartraj profesional (Apropo, știai că avem un pachet SPECIAL pentru tine, în luna decembrie?), există șanse foarte mari să te îndrepți către următorul pas, parodontita.

Există câteva situații și obiceiuri care favorizează apariția gingivitei :

  • Vârsta înaintată
  • Factori genetici 
  • Persoanele care fumează
  • Dietă săractă în vitamina C
  • Diferite schimbări hormonale
  • Boli care slăbesc sistemul imunitar

Ce simptome are gingivita?

Gingivita este foarte ușor de depistat, deoarece simptomele produc disconfort accentuat și cu greu pot trece neobservate.

Gingiile umflate/inflamate sunt un prim semn al gingivitei. Culoarea acestora se poate închide de la roz deschis (culoarea lor normală) și pot ajunge la o nuanță de roșu închis.

Alte simptome specifice gingivitei mai pot fi:

  • Sângerări ale gingiilor în timpul periajului
  • Respirația urât mirositoare(halena)
  • Retracția gingiilor

Odată cu instalarea primelor simptome, îți recomandăm să te programezi pentru un consult de specialitate. Dacă tratezi din timp gingivita, reduci foarte mult din riscurile sau complicațiile ulterioare.

 

Și totuși…de ce este gingivita atât de periculoasă?

 

Gingivita netratată duce la parotontoză, chiar și la pierderea dinților. Mai mult decât atât, gingivita este asociată și cu alte afecțiuni medicale, precum diabet, artrită reumatoidă, boală arterială coronoriană și diferite boli respiratorii. Sunt unele studii care atentă că bacteriile care duc la apariția gingivitei pot trece în sânge prin țesutul gingival, în acest fel putând să ducă la apariția afecțiunilor enumerate mai sus.

Gingivita în sarcină poate să ducă și aceasta la complicații precum nașterea prematură sau preeclamsia.

În formele ei acute, gingivita poate duce la apariția ulcerațiilor bucale și ale infecțiilor.

De aceea, îți recomandăm încă o dată să nu ignori simptomele și să tratezi gingivita încă de la  formele ei incipiente.

Cum se tratează gingivita?

In faze incipiente, gingivita poate fi tratată prin curățarea profesională a dinților, adică îndepărtarea tartrului și plăcii dentare din cavitatea orală. ( Ofertă Pachet Decembrie )

Dacă formele acesteia sunt avansate, tratamentul poate consta în restaurare dentară, mai ales dacă există plombe sau coroane dentare care te împiedică să îți cureți dinții eficient.

Ceea ce trebuie să reții este că gingivita poate fi prevenită printr-o igienă orală corespunzătoare și respectarea controalelor stomatologice de rutină.

Share: